Kulstofskredsløb

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KPgDjoUeiK4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kulstof findes i alt organisk materiale (planter, dyr, muldjord o. lign.), og det findes i undergrunden som mineralsk kul, olie og gas. De fossile brændstoffer stammer fra organisk materiale, der har ligget under jorden i op mod 100 millioner år. Ved forbrænding omdannes kulstoffet i brændslet til luftarten kuldioxid, CO2, således at atmosfærens indhold af kulstof stiger. CO2 optages naturligt fra atmosfæren af planter under fotosyntesen og omdannes til organisk materiale, der kan ophobes i jorden eller forrådne/brænde, hvorved den oplagrede kul naturligt kan føres tilbage til atmosfæren som CO2.

Oceanerne er også i stand til at optage en del kulstof. Når CO2-koncentrationen i atmosfæren ændres, overføres størsteparten af det forøgede CO2-indhold til verdenshavene; men denne overførsel tager mange år. Afbrænding af organisk materiale fra Jordens overflade som f.eks. træ, vil ikke øge atmosfærens koncentration af CO2, så længe det afbrændte materiale erstattes af nyt. Anderledes forholder det sig ved afbrænding af fossile brændstoffer; dette kulstof har været ude af cirkulation i meget lang tid og vil derfor øge atmosfærens CO2-koncentration.

 

   Fotosyntesen binder energi . . .

udåndingsluft + vand + sol-energi 

=

druesukker + ilt

kuldioxid + vand + lys-energi

=

glucose + oxygen

6 CO2 + 6 H2O + energi

=

C6H12O6 + 6 O2

   Stofskiftet afgiver energi . . .

druesukker + ilt

=

udåndingsluft + vand + energi 

glucose + oxygen

=

kuldioxid + vand + energi 

C6H12O6 + 6 O2

=

6 CO2 + 6 H2O + energi